“Visibilia ex Invisibilibus.”
Latince deyiş
İyi görüntüler iyi ışık çeker. İyi fotoğrafçı için bu bir paroladır; bu anlamda fotoğraf, yaratıcı kuvvetle (ışık) dünya (duvar) arasına yerleştirilmiş bir katmandır; tıpkı bir mercek gibi, duvara yansıyan görüntünün ne kadar net, hangi renkte, ne kadar büyük olacağını belirler.
Mehmet Ünal’ı, yazdığım foto kritik yazılarından birine yapmış olduğu yorum vesilesiyle tanıdım, sonradan işlerini görme fırsatı da yakaladım. Foto kritik yazılarımda eserlerini konu aldığım diğer fotoğrafçılar gibi, Yücel Tunca hariç olmak üzere, kendisiyle şahsi bir tanışıklığım yok. Görme imkânı elde edebildiğim çalışmaları içerisinde, “Kapımın Önündeki Dünya” serisinden “Dama Oynayan İnsanlar” isimli aşağıdaki fotoğrafı dikkatimi çekti. Kendisi Almanya ve Türkiye arasında mekik dokuyan bir sanatçı; yıllar önce Almanya’ya gitme nedeninin diğer göçmen Türk işçilerin aksine, sevgilisi olduğunu öğrenmemin de kendisine ilgimi artırdığını itiraf etmem gerek.
Bu fotoğraf, vernakular (belli bir bölge veya gruba ait yerel veya ortak dili tanımlamak için ortaya atılan bu terimi, mimarlık tarihçileri 1960’ların sonlarında, genellikle belirli bir bölge ve zamanla ilişkili “sıradan” binaları tanımlamak için kullanmaya başlamıştır), yani sıradan, özel olarak çalışılmamış, gündelik veya kendiliğinden şeklinde tanımlanabilecek fotoğraf kategorisinde değerlendirilebilir. Bu türden fotoğraflara Martin Parr’ın “İngiltere Tatil Kampları” serisi örnek gösterilebilir. Belgesel fotoğrafçısı ve foto muhabiri Ian Berry’in, “Güneşli Bir Pazar Günü Öğleden Sonra” isimli eseri, barındırdığı yaşlılık-gençlik, kırsal-kentsel tezatlaryla bu türün tipik örneklerinden biridir. Tezat bir örneklendirmeyle, örneğin Andres Serrano’nun provakatif çalışması “Çişli İsa”sı bunlardan biri değil.
Aynı zamanda bu fotoğraf teknik olarak Alberto Korda’nın “Che Guevara Portresi” (1960), Robert H. Jackson’ın “Jack Ruby, Lee Harvey Oswald’ı Öldürürken” (1963) ve Richard Drew’un “Düşen Adam” (2001) fotoğrafı gibi “o anda” çekilmiş fotoğraflardan biri…
Comments